הנחיות לתזונה עשירה בסידן



התזונה המוצעת בהמשך מיועדת לילדים ומתבגרים, לסובלים מירידה בצפיפות העצם, לנשים הרות ומניקות, לנשים בגיל המעבר, לקשישים.
אין לאמץ המלצות אלו ללא התוויה מפורשת מהרופא המטפל שלך או מדיאטנית קלינית.


עקרונות התזונה העשירה בסידן
  1. בחירת מזונות עשירים ומועשרים בסידן, כדי להעשיר את התפריט בסידן ככל האפשר.
  2. קריאת תווית המזון, השוואה בין מוצרים דומים (חלב, יוגורטים, גבינות, דגני בוקר מועשרים וכדומה) ובחירה של המוצרים המכילים יותר סידן.
  3. שילוב ירקות או פירות חיים העשירים בויטמין C בארוחות עתירות סידן, המסייע לספיגה יעילה של הסידן. מזונות עשירים בויטמין C: עגבניה, פלפל, קולרבי, כרוב, גויאבה, פרי הדר, מלון, תות שדה, קיווי.
  4. הכללת מזונות העשירים בויטמין D, המסייע לספיגה יעילה של הסידן ולקליטתו בעצמות: לדוגמא, דגים שמנים, שמן דגים, חלב מועשר, חלב סויה מועשר, חלמון ביצה, מרגרינה מועשרת.
  5. הימנעות ממזונות המכילים חומצה פיטית, המפריעה לספיגת הסידן, בארוחה עשירה בסידן: סובין חיטה, דגנים מלאים, דגני בוקר מועשרים בסיבים, אגוזים.
  6. הימנעות ממזונות המכילים חומצה אוקסלית, המפריעה לספיגת סידן, בארוחה עשירה בסידן: תרד, חומעה (חמציץ), רוברב, עלי סלק, עירית, פטרוזיליה, פרג, רוב סוגי האגוזים, רוב סוגי פירות היער, תה, קקאו או מוצרים המכילים אותו.
  7. הפרדה למשך שעתיים לפחות בין ארוחה עשירה בסידן לבין מזונות או משקאות המכילים קפאין כמו: קפה, תה רגיל, תה ירוק, קולה, קקאו או שוקו, שוקולד.
  8. הפרדה למשך שעתיים לפחות בין ארוחה עשירה בסידן לבין מזונות העשירים בברזל (בשרים למיניהם), או תוספים המכילים ברזל או אבץ, המפריעים לספיגת הסידן.
  9. הימנעות מצריכה עודפת של מלח בתפריט, מאחר והמלח מעודד יציאת סידן בשתן.
  10. נטילת תוסף סידן: יש לקחת בהמלצת רופא או דיאטנית בלבד, ולרוב בשילוב עם וויטמין D.
  11. הקפדה על ביצוע פעילות גופנית בונה עצם, המערבת הפעלת לחץ על העצמות, על מנת לעודד את שקיעת הסידן בעצמות.
טבלת הבחירה של נטוגרין

הטבלה שלפניך, תספק לך מידע שיאפשר לך לצרוך מזון עשיר ומועשר בסידן, ותסייע לך בבחירת המזונות בתפריטיך: 

 
להעדיף
 להמעיט
הערות / הסברים
דגנים ומוצרי מאפה
בארוחות המכילות סידן דגנים שאינם מלאים או עתירי סיבים.
 
הסיבים שבדגנים מכילים חומצה פיטית המפריעה לספיגת הסידן.
מוצרי חלב
מוצרי חלב בקר, חלב עזים, עדיף מועשרים בסידן, רצוי מועשרים גם בוויטמין D, עדיפות לעד 5% שומן.
 
רצוי להשוות את תכולת הסידן בין המוצרים ולבחור במוצרים העשירים ביותר בסידן. מוצרי חלב הם המקור הטוב ביותר לסידן.
קטניות
כל סוגי הקטניות: גרגרי חומוס, פול, עדשים, שעועית יבשה, פולי סויה יבשים או ירוקים, מוצרי סויה דמויי בשר, טופו, בוטנים.
פיצוחי קטניות (פול, סויה, אפונה) עתירי מלח.
כדאי לשלב גם ירקות ופירות עשירים בויטמין C לשיפור ספיגת הסידן מהקטניות.
תכולת מלח גבוהה מעודדת הפרשת סידן בשתן, ולכן מומלץ להימנע ממזון עשיר במלח.
מוצרי בשר
 עוף והודו ללא עור, בשר בקר רזה.
איברים פנימיים (לדוגמא, כבד, מח, טחול, לבבות, לשון),
בשר שמן, כבש,
אווז, ברווז.
 
בשרים מעובדים: המבורגר, קבב, נקניק, נקניקיות.
תכולת הברזל הגבוהה בבשרים מפריעה לספיגת הסידן ולכן יש להפריד כשעתיים מארוחה עשירה בסידן.
אפשר להעשיר מרקים בסידן על ידי הכנסת עצם של עוף או בקר, והוספת מיץ לימון או חומץ לתבשיל. הסידן מהעצם נמס לתוך התבשיל.
דגים
סלמון נורבגי, מקרל, סרדינים,הרינג, אנשובי, שפרוטים. אפשר גם משומרים או מעושנים. דגים טחונים על עצמותיהם, בס, מוסר וכדומה.
 
הדגים הרשומים עשירים בויטמין D החיוני לבריאות העצם ולשקיעת הסידן עליה. עצמות הדגים מעשירות את הדגים בסידן.
ביצים
קליפת הביצה הקשה מושרית במיץ לימון לכמה שעות מהווה תוספת טבעית של סידן – יש לשתות את המיץ.
 
אינן מקור טוב לסידן.
ירקות
פלפל צהוב ואדום, עגבניות, קולרבי במצבם הטרי מהווים מקור טוב לויטמין C. כרוב, כרובית, ברוקולי, במיה, שעועית ירוקה עשירים יחסית בסידן.
תרד, מנגולד, רוברב, עלים ירוקים כהים, חצילים, פלפל ירוק עשירים בחומצה אוקסאלית המפריעה לספיגת הסידן.
את הירקות העשירים בחומצה אוקסלית ניתן לאכול בארוחות שאינן עשירות בסידן.
פירות
מלון, קיווי, פרי הדר מכל הסוגים, גויאבה, תות שדה עשירים בויטמין C. פירות יבשים כמו דבלים, משמש מיובש, תמרים, צימוקים מהווים מקור בינוני לסידן.
פירות יער וענבים אדומים עשירים בחומצה אוקסאלית המפריעה לספיגת הסידן.
פירות שמפריעים לספיגת הסידן ניתן לאכול בארוחות שאינן עשירות בסידן.
אגוזים וגרעינים
כל סוגי האגוזים והזרעונים, עדיף לא מומלחים. שומשום, שקדים, אגוזי מלך, ברזיל, אלסר, קשיו, פיסטוק, זרעי חמניות, דלעת, אבטיח. טחינה, רגילה או משומשום מלא לא מקולף.
 
גרעינים וזרעונים מכילים סידן, אם כי ספיגתו אינה קלה.
חטיפים
פירות יבשים, פיצוחים, אגוזים, קרקרים מועשרים בסידן.
חטיפים מלוחים המבוססים על קמח, תפוח אדמה או תירס ואלו המכילים הרבה מלח.
עודף המלח מפריע לספיגה של הסידן בעצמות, ותורם לאיבוד הסידן דרך השתן.
ממתקים
פירות יבשים, פירות טריים, מעדן חלב דיאט, דגני בוקר מועשרים בסידן, חטיפים המבוססים על פירות יבשים ואגוזים.
עוגות, עוגיות, שוקולד, ממתקים המכילים קקאו.
קקאו ומוצרים המכילים אותו עשירים בחומצה אוקסאלית המפריעה לספיגת הסידן.
משקאות
מים, סודה, חליטות צמחים, חליטת פירות, חלב מועשר בסידן, חלב סויה מועשר בסידן, מיצי פרי סחוטים טרי המועשרים בוויטמין C, קפה נטול קפאין.
שתיה מתוקה המכילה סוכר. קפה, תה רגיל, תה ירוק, קולה, משקאות על בסיס קקאו.
הקפאין מפריע לספיגת הסידן. מומלץ להפריד בשעתיים לפחות מארוחה עשירה בסידן.
תבלינים ורטבים
רוטבי ירקות (עגבניות, פטריות), תבלינים טהורים כמו כורכום, כמון, קינמון, שום, כוסברה, הל, ציפורן, מוסקט וכד´. רוטב סויה דל נתרן.
מלח בישול, מלח שולחני. אבקות תיבול ואבקות מרק המכילות מלח. רוטב סויה רגיל, מיסו.
עודף המלח מפריע לספיגה של הסידן בעצמות, ותורם לאיבוד הסידן דרך השתן.

לקבלת מידע נוסף מומלץ לבצע אבחון אישי

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.

חזרה